Какво да купим на децата за Коледа?

В навечерието на „черния петък“ и само месец преди Коледа всеки родител се изправя пред предизвикателството да избере най-добрия подарък за своето дете. Какво е подходящо да изберете според възрастта и уменията на детето ви? Ще се опитам да ви дам няколко добри насоки по темата.

 

За възрастта от раждането до края на шестия месец

Най-подходящи за този период са играчките от типа дрънкалка или висящи играчки. Основната цел тук е да се даде възможност на детето да намира и хваща играчка, както и да я издърпва. Книгите винаги са на мода, така че можете да изберете книжка от подходящ материал-плат или пластмаса.

Какво да НЕ купувате на бебе?

Избягвайте мигащи, светещи и пеещи играчки.

За възрастта от шест месеца до една година

Най-подходящи за този активен период от детското развитие са играчките, които ще подпомогнат детето да опознава света. В този период се включва самостоятелния седеж, пълзенето и прохождането. Очакваме и първите думи. Бих ви препоръчала да изберете играчки от типа проходилки за бутане, играчки за дърпане, дъска с активни занимания(виж селекцията по-долу), кубчета от плат (със занимания от всяка страна по подобие на тихите книжки).

Изберете от различните видове кули с рингове, играчки за вгнездяване на форми, кули с нарастваща височина и разбира се книжки. Когато избирате книги за тази възраст обърнете внимание на изображенията. Най-подходящи са тези, на които има едно изображение на страница.

Избягвайте детските аналогии на телефони, таблети и изобщо всички играчки, които произвеждат действие с едно натискане на бутон.

За възрастта от една година до две години

В този период детето ви се движи самостоятелно и трескаво се стреми към опознаване на света. Изберете играчки, с които може да играете сюжетни игри, конструктори, коли и камиони, кукли, музикални инструменти,ферми и зоопаркове, пъзели (с цели части). Стремете се да избирате играчки, с които детето ви да може да играе на повече от едно нещо.

Книгите в този период вече могат да са с по-богати изображения и по-дълги текстове.

За възрастта от две до три години

Изберете играчки, които развиват творчеството и опознаването на света. Подходящи са комплектите с мъниста, пластилин и формички, разделени фигурки на животни(от типа пъзел с три части), сюжетни игри, активни карти и пъзели.

Почти всеки ден ми задавате въпроса: „ Твоите играчки от къде са?“. Затова си позволявам да допълня тази статия с личната ми селекция от добри играчки:

       1.Classic toys са една от любимите ми марки за дървени играчки. Тук са с 20% отстъпка: https://mousetoys.eu

  1. Любимите ми „тихи книжки и кубове“ обикновено поръчвам от тук: https://www.facebook.com/groups/QuietbookBG/
  2. Дъските на Милушана! Можете да ги разгледате тук: https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B0-141223709887962/
  3. Кула от кубчета и наистина добри детски книги вижте в каталога на издателство Фют: https://www.fiut.bg
  4. Играчки за сюжетни игри и идеини материали ще намерите в ИКЕА: https://www.ikea.bg
  5. Карти за всяка възраст си купувам от тук: https://cleverbook.net/

За любимите ми и най-специални деца можете да намерите богат избор от сензорни и развиващи играчки в логопедичния магазин тук: http://logo-store.eu/bg/list-products/2530183/%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B8.html

 

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.