Как говори бебето?

Печат

Бременността и раждането, както и първите три месеца след появата на бебето са емоционално наситени периоди за всяко семейство. Ежедневните грижи, липсата на твърдо установен денонощен ритъм и разместването на семейната рамка карат повечето родители да се съсредоточват единствено върху физиологичните нужди на детето и да отлагат във времето психичното, познавателното и комуникативното развитие.

Звучи логично, нали? Вие имате бебе! Яде, спи, плаче и цапа пелените.

Преди да спрете дотук дочетете тази статия.

 Специалистите по ранно детско развитие, невролозите, психолозите и логопедите отдавна настояват, че грижата за бебето трябва да се основава на едновременната и системна грижа за всички елементи на ранното детско развитие за да се избегне изоставане във всяка от тези области.

Какво може да ви (по)каже бебето в първите три месеца след раждането?

Бебетата са естествено ориентирани да търсят човешки лица и да се обръщат към човешки глас. Изследвания в последните години потвърждават, че децата задържат по-дълго вниманието си върху човешки лица, отколкото върху неодушевени играчки.

В първите три месеца след раждането детето използва всички възможности, които има за да се свърже и да общува с хората, които се грижат за него. Това може да бъде плач, усмивка, гукане, разтваряне на ръцете при доближаване на любим човек, бързи движения на ръцете и краката и т.н.

Погрешно е да се смята, че с децата не може да се общува докато не започнат да говорят. Напротив, общуването с бебето, макар и в началото да ви изглежда еднопосочно, е много важно за развитието на неговите умения за общуване в бъдеще. Прегръдката, бебеносенето, тихото пеене, четенето, нежното завъртане/“танцуване“ и играта са добри начини да затвърдите своята връзка с бебето и да го насърчите да общува с вас. 

С увеличаването на периодите на бодърстване в следващите месеци вашето дете ще бъде готово и за разширяване на начините, по които можете да общувате.

Ако решите да се ориентирате към пълноценно отглеждане показателите по-долу ще ви помогнат да се ориентирате какво можете да очаквате в този период от живота на детето:

Какво да очакваме в развитието+ показатели

Във всяка от областите е описано очакваното развитие за конкретния период. В повечето случаи, децата достигат показателите в края на периода.

Важно е да имате предвид, че показателите са генерализирани и те не взимат предвид типа забременяване, бременността и вида на раждането както и индивидуалните детски различия, различните фактори на средата и на отглеждането, които също оказват голямо влияние върху детското развитие.

Област Движение

 Област емоционално развитие

Област общуване

Развитието на уменията за общуване са пряко свързани с това колко и какви грижи ще положите за цялостното развитие на своето дете (започвайки от грижата за вас) преди бременността, самата бременност, начина на раждане и първите три до шест месеца от живота им.

Ако искате да научите повече за ранното детско развитие и показателите за развитие вижте тук.