5 причини за забавяне в детското развитие и 5+ начина да се справим

За никого не е тайна, че ранното детско развитие е основополагащ период в живота на човека и от това, колко успешно едно дете е преминало през него зависи в голяма степен и до каква степен ще успее да развие своя потенциал.

Всеки родител се стреми да осигури добър старт на своето дете. Много от вас посещават курсове, лекции и се информират за важните стъпки в детското развитие като четат книги, създадени специално за да помагат на родителите в тези първи години от живота на малкото дете.

Разбира се, има системи и подходи, които значително се различават един от друг, така като всяко дете, родител и семейство са различни. Понякога, един подход пасва идеално на вашето разбиране за правилно отглеждане и възпитание на детето. В други случаи харесвате един или друг елемент от различни системи и проявявате творчество в прилагането на методите.

Целта на всяка една система, метод или подход е да бъде от полза за вас по пътя на родителството. Повечето от тях се базират на науката или на личния опит на своите автори.

Опитът ми като логопед и специалист в областта на ранното детско развитие ме научи, че изключително рядко се случва една система да е работеща при различни деца. Понякога, дори и добре подготвените родители допускат малки грешки или пропускат началото на даден етап, което води до забавяне в различни елементи от скалата на доброто, равномерно детско развитие.

Споделям с вас петте най-разпространени причини за забавяне в детското развитие и пет начина да се справите с тях.

 

  1. Кула без основи

Кое е първо в развитието на детето: бременността или живота след раждането?

Мнозина смятат, че развитието на детето започва едва след раждането, но това съвсем не е така. В първите седмици на бременността се оформят както мозъчните структури, така и органи и системи. Повечето сетива започват да са активни около 12-та седмица от бременността и само от вас зависи дали ще помогнете на своето дете да ги доразвие до максималното възможно ниво до момента на раждането.

Ако трябва да построите къща откъде ще започнете: от втория етаж или от основите?

Решението: За да стимулирате сетивната система можете да пеете, говорите, разказвате ежедневието си на вашето бебе. Също да докосвате коремчето и да танцувате. Медитацията, движението и най-вече щастието на майката имат силен положителен ефект върху пренаталното развитие на вашето дете.

  1. Яде, спи, цапа и плаче

Какво прави едно бебе след раждането? Яде, спи, цапа и плаче!

А дали това е така? Не съвсем!

Веднага след раждането се активират всички органи и системи и детето ви започва своя път. Няма по-добри ученици от бебетата, а вашата роля в първите шест месеца е незаменима.

Използвайте тези четири елемента и осигурете добър старт в първите месеци на бебето.

Решенията:

Яде: Кърменето, освен като най-естествена и полезна за бебето храна, служи за успокоение и оформя арката на небцето. Добре оформената арка на небцето намалява вероятността детето ви да среща затруднения с произношението на някои звукове в по-късна възраст. Освен това, кърменето, досега до мама осигурява стимул както за тактилната система, така и осигурява лесен начин за задържане на очния контакт. В допълнение, кърменето, за разлика от бибероните, не заключва езика и позволява на бебето да тренира преместването му в различни позиции. Това е много важно за успешния преход към захранването и в по-късен период за появата на речта.

Спи: Сънят, позволява на бебето не само да си почине, но и дава възможност на неговия мозък да систематизира информацията, която е получил докато е било будно. Много изследвания показват по-добра краткосрочна и дългосрочна памет при малките деца след кратка дрямка.

Цапа: От вида, цвета и честотата на изхождането може лесно да се прецени физиологичното състояние на бебето. Освен това грижата около смяната на пелените е една допълнителна възможност за взаимодействие с бебето.

Плаче: Има много причини за плача на бебето, но сред тях не е „искам да събудя мама“. Плачът е единствения възможен начин за комуникация на вашето бебе. Научете се да го разбирате и ще знаете как да реагирате бързо и ефективно.

  1. Тунелен фокус

Случва се често семейството, близките и приятелите да пренасят върху бебето своите собствени очаквания. Например, ако бебето е момче от него се очаква да не плаче, да яде, да е силен и т.н. Ако е момиче, то най-добре би било, ако е кротко, тихо, мило и добричко.

В зависимост от фокуса на възрастния, който отглежда детето, се набляга на една или друга дейност за развитие. От момчето се очаква и дори понякога се настоява да проходи рано, да тича, да рита топка, да кара тротинетка/колело и другите елементи остават назад. Но, за да бъде развитието на едно дете добро, то трябва да обхваща всички области, а не само желаната или предпочитаната от възрастния.

Решението: Развивайте всички области като следвате т.нар. сензитивни прозорци. Това са определени периоди, в които детето е готово да усвоява знания и умения в определена област. Например: езиковите зони в кората на мозъка са в своя пик на около шест месечна възраст. Това е идеален момент за повече говорене, приказки, пеене.

  1. Генетика или околна среда

Това е един от въпросите за 1 милион долара в невропсихологията. Гените, с които се раждаме поставят основата, но след раждането средата, правилното отглеждане и добрата емоционална връзка между детето и родителите могат да променят една или друга черта.

Решението: Биомедицински подход или индивидуалната медицина могат да дадат много отговори преди да се е родило вашето дете. Но, след раждането-постарайте се да дадете най-доброто на своето дете: внимание, любов и разбиране.

  1. Тарзан и другите

Дори в нашите високо информационни дни се намират хора, които твърдят, че всичко в детето е заложено и няма никаква нужда от специална подготовка или развиващи дейности преди то да стане на три-четири години.

Фактите говорят за друго. Наистина, кората на мозъка се оформя като структура през бременността и е в готовност да заработи веднага след раждането на детето, но има и една уловка.

 Висшите корови функции: гнозис, праксис и език не могат да се развият без специфично обучение. Иначе казано: какво знам, какво мога и дали ще говоря е въпрос на обучение. Обучение, което в първите години се извършва от семейството.

Решението: Научете, колкото може повече за периодите на сензитивните прозорци и как отделните елементи от развитието си взаимодействат и влияят. Така ще можете с лекота да пренесете своите знания в създаването на индивидуален подход за отглеждането на вашето дете и да му осигурите изключителен старт!

Надявам се, че тук намерихте част от отговорите на своите въпроси свързани с развитието на малкото дете. Ако не се чувствате сигурни, в това което знаете за периода на ранното детство можете да се включите в уебинара, които подготвяме за вас заедно с Академия за родители:

Петте стълба на ранното детско развитие, събота, 13 юни от 11ч.

webinar

Ранното детско развитие е изключителен, неповторим и основополагащ период от развитието на човека. Съвременните проучвания в тази област се фокусират върху „петте стълба“- смятани от повечето учени за ключови в детското развитие: хранене, движение, психично развитие, социализация и комуникация. Всеки един от тези стълбове едновременно подпомага развитието на другите и е зависим от тях. На тази основа се създават и основните показатели за добро развитие на детето валидни за целия свят. В този уебинар ще научите кои са основните показатели за правилно протичащо развитие във всяка област, от какво зависят те и как най-добре можем да въздействаме върху тях за да гарантираме разгръщането на пълния потенциал на своето дете.

Не забравяйте, че всеки може да бъде добър родител, ако знае как!

С любов,

Ива Александрова

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.