Чете ли детето ми добре? (1-4 клас)

Как да подготвим детето за първи клас?

Имат ли нужда бебетата от музика?

Асиметричен тоничен шиен рефлекс – риск от задушаване

Защо е важно да планирате своята бременност и как да го направите стъпка по стъпка?

Любовта стои в основите на съществуването, а ние жените сме дарени с магията да въвеждаме новия живот в света. Деветте вълнуващи месеца, през които нашата душа и тяло изграждат един нов човек са изключителни и се помнят цял живот. Само майките знаят колко сила, любов и вяра са необходими за това малко чудо, което държат в ръцете си. Затова и те носят на плещите си голямата отговорност за здравето и правилното развитие на детето през пренаталния период.

С развитието на медицината и технологиите вече можем да се докоснем до живота на нашите деца още преди да поемат първата си глътка въздух. Знаем много повече за тяхното развитие и за рисковите фактори по време на бременността. За да дадете най-добрия старт на своето дете-планирайте своята бременност.

Планирането на появата на детето ще ви позволи да минимизирате в голяма степен някои от най-честите рискове през бременността и да се насладите на спокойна и безметежна бременност.

 

Рисков фактор 1. Заболявания на майката

За да бъде детето ви здраво е важно вие самите да се намирате в добро здраве. Обърнете внимание на физическото си състояние като се консултирате със своя гинеколог и личен лекар. Профилактичните изследвания ще ви донесат спокойствие, а ако е необходимо ще можете да проведете лечение навреме.

Рисков фактор 2. Зависимости

Пушенето, употребата на алкохол, приема на медикаменти и други вещества са сред най-разпространените зависимости, които оказват пряко въздействие върху вашето здраве и върху това на вашето бъдещо дете. Откажете се поне година преди да помислите за бременност за да има време и възможност тялото ви да се изчисти от отровите.

Рисков фактор 3. Високо тегло

Затлъстяването се превръща в световна пандемия въпреки все по-достъпната информация за това как да можем да се справим с този проблем. Високото стартово тегло на майката е рисков фактор по отношение на заболяванията на сърдечно-съдовата система, метаболитните нарушения и диабета при бебетата. Контролирайте теглото си преди да забременеете и по време на самата бременност. Това значително ще намали риска за поява на нарушения от този тип при вашето дете.

Рисков фактор 4. Стрес

Всички изпитваме стрес и това не е непременно лошо нещо. Той може да ни помогне да се мобилизираме и да свършим задачите си през деня, да ни мотивира за по-добри постижения и дори да повиши кратковременната ни концентрация. Ако продължи по-дълъг период от време и се усилва непрекъснато той ще се превърне в дистрес, а това вече ни разболява и ние започваме да прегаряме. Бременността е емоционално наситен период, който ще ви поднесе пълен спектър от изживявания. Постарайте се да намалите стреса в ежедневието си до разумни нива преди да помислите за бебе. Тези житейски трансформации отнемат време и затова е добре да си осигурите по-дълъг период за подготовка. Ако успеете да намалите нивата на стрес ще намалите и риска от нарушения в дейността на щитовидната жлеза и нервната система на вашето дете.

Рисков фактор 5. Тонус

Бременността е изтощителна, но тя само ви подготвя за следващата година. Скоро след раждането ще ви се наложи да се борите с недоспиването и хроничната умора. Спортувайте ежедневно за да бъдете в добър тонус. Ще ви е от полза не само за намаляване на болките в гърба и кръста, но и за преодоляване на ефектите от психическото напрежение.

Рисков фактор 6. Връзки и кариера

Ако сте изпълнили всички стъпки по-горе е време да обърнете внимание и на този фактор. Увеличаването на семейството ще се отрази както на вашата връзка, така и на другите аспекти от личния ви живот. Ще паузира временно кариерата ви дори и да се върнете на работа скоро след раждането. Поговорете с партньора си, а след това с приятелите и с колегите. Колкото повече възможни решения проговорите, толкова по-добре.

Рисков фактор 7. Трудно забременяване

Дълго мислих дали да поставя този фактор най-отгоре или да го поставя в края за да му обърнем специално внимание. Все повече двойки в България имат репродуктивни проблеми. С всяка следваща година яйчниковия запас на жената намалява, така че преди да отложите появата на детето за след десет години, когато ще имате повече възможности или време, помислете и за това: Какво ще направите, ако се наложи да чакате своето бебе пет или десет години?

Доброто планиране е важно за осъществяването на всеки добър проект. Вашето дете е проектът на живота ви и с него и чрез него ще ви запомнят. Дайте най-доброто от себе си!

Това е вашия звезден миг!

 

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.