"Твоето невероятно бебе"- новата книга за родители

Развитие на детето на три години. Самостоятелност и надграждане на умения.

Как да стимулираме детското развитие правилно? 2 част

Бърз тест за деца на 1 година

Синьо на черни точки. Какво не знаем за аутизма?

В световен мащаб 1 на всеки 68 деца се диагностицира с нарушение от аутистичния спектър. Генерализираното нарушение на развитието засяга огромен брой деца във всички държави. През последното десетилетие огромен научен ресурс се насочва към изучаването на спектъра от нарушения и това доведе до много добри диагностични инструменти и терапии. Въпреки големия прогрес и по-добрата информираност на преден план остава развитието на адекватно и толерантно общество, което разбира, приема и реагира адекватно на нуждите на хората от аутистичния спектър.

 

Синьо на черни точки

Една от кампаниите за повишаване на информираността по въпросите за аутизма е Light it up blue! Всяка година те осветяват знакови сгради в синьо с цел да насочат общественото внимание към хората от аутистичния спектър. В България също осветяваме сгради и сме съпричастни. Тази дълбока съпричастност се изразява най-често в споделяне на снимки в синьо в социалните мрежи. На следващия ден те вече ни пречат. Пречат ни, когато вдигат шум и когато преживяват криза в магазина. Пречат ни на детските площадки, защото не играят като типичните деца. Пречат ни в училище, защото не могат да стоят като войници на столовете. Пречат ни да си изпием кафето на спокойствие и най-вече ни пречат да си въобразяваме, че всички трябва да дишат, мислят, учат и съществуват по един и същи начин.

„Остави го, той е невъзпитан!“

Децата с аутизъм не са невъзпитани. Те възприемат света по различен начин. Проблемът не е в децата, а във вас. Да, във вас самите! По детските площадки виждам много повече невъзпитани и неадекватни за възрастта си „типични деца“, отколкото аутистични. Виждам и много повече неадекватни родители на типични деца, отколкото такива на аутистични деца. Защото родителите на децата от спектъра четат. Често са по-ясно с последните изследвания в областта дори от специалистите, които работят с децата им.

Следващият път, когато видите или се случите близо до дете от спектъра, опитайте да проявите истинска толерантност. Като вместо да гледате със съжаление и да си плюете в пазвата отидете да поговорите с родителя, който го придружава. Задайте въпросите си, попитайте как можете да подходите, така че вашето и тяхното дете да се сближат и да поиграят заедно. Това, не винаги е възможно, но ще бъде оценено високо.

Те са си го направили аутист!“

Аутизмът не е заразен, нито се създава от лоши родители. Не бъркайте децата отгледани в бедна на стимули среда с тези от спектъра. Всеки може да има в семейството си дете от аутистичния спектър. Тогава и само тогава ще разберете през какво минават тези семейства. Защото на този етап те се борят сами. Борят се за знания и за средства, защото терапиите са много и не са по джоба на всеки. Борят се за глътка въздух и една цяла нощ сън. Борят се със страховете си и с вашите предразсъдъци. Затова следващият път, когато решите да сте съпричастни- не споделяйте снимка в социалните мрежи. Включете се в кампания за събиране на средства за терапия, участвайте в благотворителни събития за изграждане на центрове за работа с деца от аутистичния спектър, подкрепете терапевтите, които изнасят лекции или адаптират диагностични инструменти. Ако ви се струва прекалено ангажиращо или извън вашата зона на комфорт- можете просто да предложите разбиране*. Да предложите приятелско рамо, да изслушате родителите или да поиграете с децата.

*Да не се бърка със съжаление.

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.