Чете ли детето ми добре? (1-4 клас)

Как да подготвим детето за първи клас?

Имат ли нужда бебетата от музика?

Асиметричен тоничен шиен рефлекс – риск от задушаване

Защо пълзенето е важно?

Пълзенето е безспорно един от най-сладките моменти в ранното детско развитие. Гледката на леко поклащащите се бебета, които стремително се насочват към своята цел, предизвиква много радост и смях в тяхното обкръжение. Повечето родители не обръщат внимание на този етап от двигателното развитие, защото той е очакван и добре познат. Други, не виждат нищо тревожно в това, че детето им не пълзи. Всъщност, това е и един от най-честите коментари на родители, когато специалистите говорят за важността на пълзенето: „ Моето дете не пълзеше, но си проходи и проговори без проблем!“

А, дали е така?

 

Когато говорим за кърмаческата възраст(0г.-1г.) и ранното детство (1г.-3г.) винаги трябва да имаме предвид, че децата в повечето случаи успяват да компенсират донякъде умения, които не са овладели навреме, в това число и пълзенето. Наистина има деца, които не пълзят и все пак овладяват необходимите им умения за да проходят. Но, пълзенето не се отнася само до прохождането.

Изненадах ли ви?

Пълзенето изисква тялото да бъде добре балансирано на четири опори, гръбнака да се държи стегнат, да се координират кръстосаните движения на четирите крайника и детето да има здрави коремни, шийни и вратни мускули.

Това означава от една страна добро познаване на собственото тяло, добра координация между отделните крайници, добра координация между очите и ръцете и не на последно място добре развита способност за решаване на проблеми свързани с положението на тялото и предметите в пространството.

Същите тези умения в по-късна възраст са необходими за постигането на добър седеж, добър захват на ръката при писане, дори улесняват овладяването на процеса четене. Имат отношение и към уменията за танцуване, спорт, овладяване на музикален инструмент и др.

Означава ли това, че ако детето ви не пълзи, ще има проблеми в училище?

Не е задължително, дори в повечето случаи, не се случва. Но, все по-често в терапевтичните кабинети се появяват деца със затруднения в овладяването на училищните умения. При тях се наблюдава именно липсата на добре развити умения, които очаквано се придобиват в периода на пълзенето.

Извън училището има и много други ползи, които пълзенето ще донесе на вашето дете.

Възможността за самостоятелно придвижване и опознаване на света, разрешаването на различни ситуации(като препятствия, неравности), разбирането му за това, че е отделна личност и още много други.

Как да помогнем на детето да започне да пълзи?

След като вече знаете колко е важно пълзенето за развитието на децата в дългосрочен план пред вас стои въпроса дали е възможно да го насърчите да пълзи вместо направо да започне да се изправя.

Време по корем

Един от ключовите моменти е поставянето в позиция по корем. Как се прави това от ден първи можете да прочетете ТУК. Времето по корем позволява на децата да увеличат мускулната си сила и да подобрят координацията си.

Играчки

Играчките са най-лесния начин да накарате детето да пълзи. Просто хвърлете топка по пода и наблюдавайте колко бързо се спуска детето ви да я настигне.

Гоненица

За да насърчите детето да пълзи можете да използвате и вариант на популярната игра гоненица като вместо да тичате пълзите. Това е малко трудно за възрастните, но с малко усилия от ваша страна ще си спомните как се прави.

Пространство

Уверете се, че детето има достатъчно свободно пространство. Твърдите повърхности улесняват пълзенето.

 

Надявам се, че намерихте полза от прочитането на тази статия. Ще се радвам, ако я споделите с приятели в социалните мрежи. Така помагате да достигнем до други родители, които имат нужда от отговори за своите въпроси.

 

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.