Имат ли нужда бебетата от музика?

Любовта на бебетата към музиката започва още по време на вътреутробното им развитие, когато след 16-та седмица се проявява способността им да чуват. Няколко седмици по-късно, около 24 г.с., бебетата вече могат да чуват и различават по-дълбокия глас на татко.

От този момент започват истинските ползи от слушането на музика за децата.

Ето някои от сферите, които пряко се повлияват от слушането на музика:

  1. Езикови способности

Бебетата различават интонацията и спецификата на майчиния си език още през бременността. Когато майката пее-детето улавя вибро-акустичните характеристики на езика.  След раждането то „ще нагласи“ своя плач , така че максимално да се доближи до тях.

  1. Сън и бодърстване

Ако пеете една и съща песничка на бебето през бременността - след раждането детето ще си я спомня. Това е един от най-лесните начини да успокоите едно плачещо бебе. Използвайте повтарящи се думи, ако искате го успокоите/приспите с леки вариации и нежен глас. Ако искате да го разбудите използвайте нова песен или такава с много възклицания и бързо темпо.

  1. Проговарянето

Детската реч, особено в самото начало на появата си, представлява имитация. Най-лесно имитираме думи, които са с повтарящи се срички и такива, които сме чували безброй пъти. Друга полза от детските песнички и слушането на музика е развиването на умението да разграничаваме звуците на музикалните инструменти от говорните звукове. Тази способност да филтрират е ключова за възможностите на децата да се фокусират върху речта и да проговорят.

  1. Ритъм и танц

В ранното детство движението стои в основата на всички други области на развитие. Танците, макар и на етап клатушкане, помагат на децата да се научат да пазят равновесие, да използват тялото си и да се радват на възможността да го контролират.

  1. Полезно и за мама

Случвало ли ви е се внезапно да се усмихнете или разплачете, когато чуете някоя песен? Музиката е един от най-мощните инструменти за повлияване на настроението. Това е особено важно в първата година след раждането на детето ви.

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.