Асиметричен тоничен шиен рефлекс – риск от задушаване

Рефлекс на Моро-уплашеното бебе

Увод в разбирането за рефлексите

Подарък за бебето на Коледа

Как да прекарваме качествено време с децата си?

Ежедневието на родителите много прилича на денонощно отворен лунапарк, в който двама възрастни се редуват да хранят, къпят, забавляват, играят, изслушват, укротяват, успокояват и развиват от един до трима посетители. Е, може и повече от трима…

 

Да правиш това 24/7 не е нито лесно, нито по силите на когото и да е. Затова и често виждаме родители, които са напълно изтощени и стресирани. Често забравяме кои бяхме преди появата на децата и за какво мечтаехме, а времето за себе си вписваме в графата: „загубени каузи“.

Ако и вашето ежедневие се върти единствено около грижите за децата, а вечерите използвате за търсене на нови и нови занимания за хищните им умове-то в тази статия ще откриете няколко проверени с времето стратегии и техники за качествено прекарване на времето ви заедно.

  1. Включете се в игрите

Ако детето ви е навършило една година и е навлязло в периода на опознаване на света от първо лице, то можете да използвате това като играете активни игри заедно. Те могат да бъдат: криеница, гоненица, хвърляне на топка, откриване на скрит предмет. Децата обожават движението, а и това е най-добрия вариант за овладяване на движенията в този период.

 Ако детето ви е по-голямо можете да включите сюжетни и ролеви игри. Не забравяйте, че не бива да давате съвети за естеството на играта. Ако детето ви има своя представа как се играе на „чай за мечето“ -играйте по неговите правила. Избягвайте намеса и налагане на правила в игрите инициирани от децата.

  1. Включете ги в домакинските дейности

Колкото и да искаме да играем с децата  имаме и задължения, които няма как да отлагаме до безкрай. Ако спешно ви се налага да сготвите или да пуснете пералнята включете и децата в тези дейности. Ето няколко техники:

  • Украсете пералнята с очи и нос и предложете на детето да „нахрани чудовището“ с дрехите за пране
  • Дайте му парцал и помолете да избърше праха по масата/шкафа
  • Развивайте уменията за хранене с прибори като предложите на детето да нареже магданоз или спанак с пластмасов нож
  1. Осигурете време за самостоятелна игра

Не е необходимо да бъдете непрекъснато въвлечени в детските занимания. Осигурете им време за самостоятелни открития. Бъдете наблизо, но не задължително участващи в играта.

Повече за етапите на развитие на играта и как да осигурите вълшебно детство на своето дете можете да прочетете в глава „ Геният на играта“ в книгата „Умно бебе“.

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.