Асиметричен тоничен шиен рефлекс – риск от задушаване

Рефлекс на Моро-уплашеното бебе

Увод в разбирането за рефлексите

Подарък за бебето на Коледа

5 упражнения за добро физическо развитие на бебето: 0м-3м.

Физическото развитие на бебето стои в основата на неговото благополучие и адекватно развитие във всички области. Още по време на бременността развитието на органите и частите на тялото изпреварва всички останали в първия триместър. Веднага след раждането инстинктите  карат вашето бебе да се стреми към овладяването на движенията, които са му необходими за да оцелее.

Как да подпомогнете развитието на двигателните умения?

 

  1. Докосване и масаж

Внимателния масаж и докосването на различните части на тялото на вашето бебе му помагат да осъзнае собственото си тяло. Най-доброто време за това е веднага след къпане. Избягвайте периода веднага след хранене за да не му причините дискомфорт.

Използвайте плавни движения, а за най-добри резултати назовавайте частите на тялото или му пейте песничка за това, което се случва.

Идея: Комбинирайте масажа с леко подухване. Нежното докосване на въздуха до кожата на бебето му доставя удоволствие.

 

  1. Бебеносене

Носенето близо до тялото на майката/таткото и леките, плавни движения подпомагат развитието на вестибуларната система-тя отговаря за равновесието и представите ни за положението на тялото в пространството.

Използвайте слинг или ергономична раничка в първите месеци от живота на детето. Пейте и танцувайте като леко се полюшвате в ляво и дясно. Завъртете се бавно в кръг.

Идея: Докато пеете и танцувате включете докосване по дължината на ръцете/краката. Посоката е от рамото към пръстите и от таза към пръстите на краката. За най-добри резултати: докосването е синхронно от двете страни на тялото.

 

  1. Време по корем

Времето по корем е много добро упражнение за двигателното развитие на вашето бебе. При поставянето на бебето по корем се развиват едновременно гръдната, шийната и коремната мускулатура.

За най-добри резултати започнете веднага след раждането, но не на твърда повърхност. За новородените е достатъчно да ги поставите легнали на вашата лява/дясна горна половина на тялото(така както ги поставяме да се оригнат след хранене) и леко да се наклоните назад под ъгъл от 45 градуса.

Идея: На двумесечна възраст вече можете да поставите детето на по-твърда повърхност. Ако не му е удобно подложете на нивото на гърдите навита на руло кърпа. Използвайте времето по корем като се опитвате да задържите вниманието на бебето. Пеенето, дрънкалките и очния контакт с възрастния са предпочитани от повечето бебета.

 

  1. Ритане на балон

Най-забавното упражнение за бебетата е по идея на един татко. Завържете внимателно по балон на всяка ръка/крак на китките/глезените. Ако имате възможност нека балоните да са с хелий, но и обикновените балони ще ви свършат работа. Упражнението позволява на децата да осъзнаят своите движения и да се стремят към повече физическа активност.

Идея: Ако използвате балони с обикновен въздух сложете във всеки по десетина зрънца ориз. Това създава допълнителен шум при движението им.

Видео за упражнението с балони

 

  1. Упражнения с фитнес топка

Поставете мека кърпа или пелена на топката и внимателно сложете бебето по корем върху топката. Придържайте го стабилно и леко го накланяйте във всяка посока. Движението трябва да бъде плавно и на не повече от десет сантиметра от стартовата точка.

Идея: Можете да започнете това упражнение като гушнете бебето и самите вие седнете на топката. Когато детето свикне с движенията – можете да го поставите на топката без притеснения.

                                            

 

Всички права запазени. Powered by Taktix Group Ltd.